Afkoelen na sauna: het hoort erbij!

Heb je weleens een sauna bezocht, dan weet je: na de weldadige warmte volgt bij voorkeur het afschuwelijk koude dompelbad. Ben je voor het eerst bij de sauna, dan kun je je niet voorstellen dat je het jezelf aandoet. Toch is het een aanrader. Die afkoeling zorgt namelijk voor nogal wat voordelen. We leggen je uit hoe en waarom.

Verkwikkend en meer

Vooral in de winter heb je geen zin in een koude douche. Buiten is het koud, binnen is het heerlijk warm. Je komt helemaal bij in de infrarood sauna. Of de Finse sauna natuurlijk, het is maar net wat jij fijn vindt. Je warmt lekker op, waarom zou je dan de kou vrijwillig opzoeken? Omdat het enorm verkwikkend werkt! Daarnaast is het goed voor je bloedsomloop en wordt je weerstand erdoor versterkt. Wist je dat het ook goed is voor je huid? Door de warmte kan het een beetje uitdrogen.

Dompelen of schrikken?

Er komt na de kou adrenaline vrij, waardoor je je opgewekter en frisser voelt. Maar eerst: hoe koel je eigenlijk af? Door bijvoorbeeld in dat dompelbad te stappen. Eerlijk is eerlijk, dat is wel heel rigoureus. Net als de emmer water die je over je heen kunt trekken. Even onder een koude douche kan ook. Net zo effectief en de drempel is een stuk lager. Vooral als je begint met het koud spoelen van je voeten. Stap je onder die koude douche vandaan, dan voel je je als herboren. Dat was precies waar je aan toe was! Ook al kon je dat van tevoren niet bedenken …

Met kou, kou bestrijden

We vertelden je al dat afkoelen na de sauna goed is voor je bloedsomloop. Dit komt doordat je vaatspieren behoorlijk getraind worden van de temperatuurschommelingen. Wordt het warm, dan verwijden je bloedvaten. Koel je af, dan worden ze weer nauwer. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van je organen. Het gevolg hiervan is dat je weerstand omhooggaat. Zo kun je dus een verkoudheidje voorkomen met … kou! Wist je dat de kou ook zorgt voor een mentale boost? Precies wat elk lijf verdient!

Hup, onder die douche!

Of je nu in de infraroodsauna of traditionele Finse sauna gaat; van saunabezoek krijg je het warm. Je poriën gaan open en je gaat er lekker van zweten. Verstopt vuil komt erdoor vrij en de koude douche zorgt ervoor dat je het vuil wegspoelt en de poriën weer dichtgaan. Die douche is dan meer dan verkwikkend. Het zorgt ervoor dat je poriën weer in de normale stand komen. Zweet je nog steeds na het douchen? Dan heb je niet lang genoeg onder de koude douche gestaan. Dus hup, weer onder de douche!