hoorcollege tips

Blijf boeiend voor degene die luistert

Iedereen herkent het wel, op school is de leraar een verhaal aan het vertellen en je valt bijna in slaap van de saaie manier van vertellen. Het komt over als een brommend geluid in je oren, zonder enige emotie en toon wisselingen. Nog maar niet te spreken over het onderwerp wat er wordt behandeld, het sluit totaal niet aan bij wat je verwacht en nuttig acht. Er zijn heel wat nuttige hoorcollege tips die je kunt volgen, met deze tips vallen je studenten niet in slaap en word je college zeker een succes om nog eens te doen.

hoorcollege tips

Durf als spreker ook te spreken en je emoties te laten zien tijdens het hoorcollege. Wanneer je accenten gebruikt word je als spreker alleen maar interessanter om naar te luisteren en zal iedereen de volle aandacht erbij houden. Draai niet om de kern heen, luisteraars verliezen de aandacht en als spreker dwaal je steeds verder van het oorspronkelijke onderwerp af. Probeer dingen uit, luisteraars waarderen het enorm als je nadruk legt op bepaalde dingen. Maar let er wel op dat je verstaanbaar blijft, geef ook hoorcollege tips mee als je deze in je tekst kunt verwerken.

hoorcollege tips

Praat met de goede snelheid

Veel sprekers spreken veel te snel waardoor niet iedereen je goed kunt volgen, leer je eigen aan dat je niet teveel in een te korte tijd wilt vertellen. Hierdoor komt het over alsof je veel wilt behandelen, en niet genoeg aandacht aan de verschillende onderwerpen geeft. Je kunt beter minder behandelen, maar wat je behandelt komt goed binnen en men steekt er ook daadwerkelijk wat van op. Zit het hoorcollege er bijna op, koppel dan even de onderwerpen terug naar het begin zodat er een soort cirkel ontstaat waarbij je zeker weet dat alles is behandeld.