Weet de oorzaak van je knie problemen

Gewrichtsproblemen zijn ontzettend vervelend en dat is voor de knie niet anders. De knie is van alle gewrichten het grootste en meest complexe. Pijn in een knie kan komen van probleem met de beenderen ervan. Andere mogelijkheden zijn een meniscus, kniebanden, spieren of pezen. Zelfs een heup kan de oorzaak zijn. Acht promille van de mensen gaat naar de huisarts met knie problemen. Artrose komt meer voor bij ouderen. Bij kinderen, jongens meer dan meisjes, met een leeftijd van tussen tien en vijftien jaar is de ziekte van Osgood-Schlatter mogelijk.

Oorzaken

Als je een knie hebt verdraaid of gestoten en je hebt er vervolgens pijn, dan ligt de oorzaak daarvan voor de hand. Het resultaat is een knie dat verrekt of gekneusd is. Vervelender is als een knieband is gescheurd of een meniscus beschadigd is. Overbelasting van het gewrichtskraakbeen kan plaatsvinden. Er kan zich een zogenoemde ‘lopersknie’ vormen en dan is er pijn rondom knieschijf of erachter, maar de plaats is niet duidelijk aan te wijzen. Artrose en de ziekte van Osgood-Schlatter zijn al genoemd. Artrose komt door het verloren gaan van meer gewrichtskraakbeen dan kan worden aangemaakt door het lichaam. Dat kan bij diverse gewrichten gebeuren, inclusief de knieën. Bij de ziekte van Osgood-Schlatter treedt pijn op bij de aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen. Er vormt zich een gevoelig gezwel op het scheenbeen dicht bij de knie. Normaliter herstelt zich dat vanzelf. Dat kan maanden maar ook jaren duren. Maar daarmee zijn de mogelijke oorzaken niet uitgeput.

Diagnose en behandeling

Om snel een idee te krijgen van wat de oorzaak van je knie problemen zou kunnen zijn, dan kan je een zelftest doen. Hier is er een. Soms is rust geven aan de pijnlijke knie voldoende. In meer serieuze gevallen kan een operatie nodig zijn. Wanneer die wel en wanneer niet nodig is, zult u echter aan een medicus moeten vragen.

Geef een reactie